Dawno nie piekłam niczego z bananami, które jak by na to nie patrzeć ostatnio są dość modnym składnikiem ciast (chyba ze wględu na niewielki wybór owoców w porze zimowej). Podglądam różne blogi kulinarne, a na nich królują bananofee, brownie bananowe czy bananowiec. Mnie jednak marzyło się coś na cieście francuskim. Jak to zwykle bywa zajrzałam do lodówki i z tego, co w niej znalazłam w 15 minut przygotowałam aromatyczną tartę.
Tarta na cieście francuskim z nadzieniem czekoladowym i bananami – przepis
ciasto francuskie (tyle by starczyło na formę o średnicy 28 cm)
 400 g śmietany 12%
 100 g cukru
 50 g kakao rozpuszczalnego
 3 banany
 1 jajko
 1 łyżka cynamonu
 igiełki czekoladowe
Formę smarujemy masłem i wkładamy do niej cienko rozwałkowane ciasto francuskie. Do miski wlewamy śmietanę, wbijamy jajko, wsypujemy cukier, kakao i cynamon. Całość dokładnie miksujemy. Banany kroimy w plasterki po czym układamy na cieście francuskim. Owoce zalewamy masą czekoladową. Ciasto pieczemy przez 40-45 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni. Po ostygnięciu ozdabiamy igłami czekoladowymi oraz świeżymi ziołami.

					