Magdalena Tomaszewska-BolałekNazywam się Magdalena Tomaszewska-Bolałek. Jestem orientalistą, badaczką kultury kulinarnej, dziennikarką, kierownikiem Food Studies na Uniwersytecie SWPS i autorką książek (Tradycje kulinarne Polski, Tradycje kulinarne Danii, Tradycje kulinarne Norwegii, Tradycje kulinarne Szwecji, The Polish Table, Deserownik, Tradycje kulinarne Finlandii, Polish Culinary Paths, Tradycje kulinarne Korei, Japońskie słodycze, Tradycje kulinarne Japonii).

Zajmuję się badaniami nad: historią jedzenia, antropologią jedzenia, prognozowaniem trendów, dyplomacją oraz turystyką kulinarną, marketingiem miejsc i marką narodową. Promuję kuchnię polską za granicą. Prowadziłam wykłady o polskiej kulturze kulinarnej na zlecenie MSZ dla Guangdong University of Foreign Studies, Pekińskiego Uniwersytetu Studiów Międzynarodowych Er Wai czy Chulalongkorn University w Bangkoku.

Poza pracą naukową piszę o kulinariach, prowadzę spotkania dla firm, przygotowuję przepisy, robię zdjęcia, opracowuje strategie z zakresu dyplomacji i turystyki kulinarnej, zajmuję się doradztwem z zakresu kultury kulinarnej oraz promocji produktów spożywczych. 

NAGRODY: