Magdalena Tomaszewska-BolałekNazywam się Magdalena Tomaszewska-Bolałek. Jestem orientalistą, badaczką kultury kulinarnej, dziennikarką, kierownikiem Food Studies na Uniwersytecie SWPS i autorką książek (Tradycje kulinarne Norwegii, Tradycje kulinarne Szwecji, The Polish Table, Deserownik, Tradycje kulinarne Finlandii, Polish Culinary Paths, Tradycje kulinarne Korei, Japońskie słodycze, Tradycje kulinarne Japonii). Zajmuję się badaniami nad: historią jedzenia, antropologią jedzenia, prognozowaniem trendów, dyplomacją oraz turystyką kulinarną. Promuję kuchnię polską za granicą. Prowadziłam wykłady o polskiej kulturze kulinarnej na zlecenie MSZ dla Guangdong University of Foreign Studies, Pekińskiego Uniwersytetu Studiów Międzynarodowych Er Wai czy Chulalongkorn University w Bangkoku. Poza pracą naukową piszę o kulinariach, prowadzę spotkania dla firm, przygotowuję przepisy, robię zdjęcia, opracowuje strategie z zakresu dyplomacji i turystyki kulinarnej, zajmuję się doradztwem z zakresu kultury kulinarnej oraz promocji produktów spożywczych. 

NAGRODY:

KSIĄŻKI:

Tradycje kulinarne Szwecji

Polski stółDeserownik

Japońskie słodycze