Poniżej znajduje się wybrany wykaz miejsc, gdzie pojawiły się moje komentarze lub informacje o moich publikacjach (niektóre teksty można przeczytać, a audycje posłuchać online).
MEDIA POLSKIE I ZAGRANICZNE:
- Nietypowe łączenia smaków – lody o smaku cebularza, czekoladki z mięsem renifera – Radio Trójka
- Kiedyś jadła tylko biedota. Dziś w najlepszych restauracjach płacimy za nie krocie – Pyszności
- O polskich tradycjach kulinarnych – Magazyn Polonii „Twoje Miasto”
- Po co nam gwiazdki Michelin? Blaski i cienie wyróżnień słynnego przewodnika – Food Service
- Nagrody Magellana 2024 – Rynek Książki
- Saimaa – Ruoka & Kulttuuri
- Gdańsk on the plate – Ruoka & Kulttuuri
- Kuchnia duńska – Radio Nowy Świat
- Polskie książki nagrodzone „kulinarnymi Oscarami”. Czytajcie je jak powieści! – Gazeta Wyborcza
- Magdalena Tomaszewska-Bolałek z Grand Prix World Gourmanad Cookbook Awards – Rynek Książki
- Kulinarna wyprawa do Danii. Słodkości, kanapki i inne pyszności – Droga przez mąkę, Dwójka Radio
- O turystyce kulinarnej – Wielkopolska Organizacja Turystyczna
- O kuchni duńskiej – Mała Czarna, Radio Kampus
- Kuchnia Danii – Miszmasz Małgośki Kron, Radio Jazz.Fm
- Czy na turystyce kulinarnej da się zarabiać? – Turysta 2023
- Dania na talerzu – Gastrofaza, Antyradio
- Japońska dieta na długowieczność – Pytanie na śniadanie, Dwójka TVP
- Mody kulinarne – ma znaczenie, co kładziemy na talerzu – Uniwersytet SWPS
- Dania kulinarnie – Radio Czwórka
- Kuchnia Hauts-de-France – Radio Kampus
- Kuchnia fińska – Radio Nowy Świat
- Warsaw on the plate – Ruoka & Kulttuuri
- Recenzja „Tradycji kulinarnych Norwegii” – Food Service
- The Culinary Traditions of Norway – Norskoffroadteknikk
- Kuchnia norweska – ChilliZet
- Nordyckie obyczaje świąteczne – Radio dla Ciebie
- Przez żołądek do serca Turystów. Trendy, strategie i potencjał turystyki kulinarnej – Visit Gdańsk
- Norwegia na talerzu – Radio Kampus
- Szwedzkie obyczaje kuchenne – Otwarta kuchnia, TOK FM
- Książkowe prezenty – Radio 357
- Tajemnice norweskiej kuchni – Droga przez mąkę, Radio Dwójka
- Norwegia od kuchni – Nie na-żarty, Radio Czwórka
- Kuchnia Norweska – Radio Czwórka
- Tradycje kulinarne Norwegii – Gastrofaza
- Każda książka to wyzwanie – Kopalnia Wiedzy
- Ciasta, ciasteczka i bułeczki cynamonowe – Pytanie na śniadanie, TVP Dwójka
- Tekst o szarlotce – Mistrz Branży
- Trufle – najbardziej ekskluzywne grzyby świata – Pytanie na śniadanie, TVP Dwójka
- O polskim stole – MATCHA – OD JAPOŃSKIEGO RYTUAŁU DO GLOBALNEJ GASTRONOMII – Food Service
- Pani doktor od słodkości, – Pytanie na śniadanie.
- Karpatka na czwartym miejscu w rankingu na najlepsze ciasta na świecie! – Pytanie na śniadanie, TVP Dwójka
- O polskim stole – Miszmasz Małgośki Kron, RadioJazz.fm
- Zupa nic – Sztuka jedzenia, Radio Czwórka
- Polskie Radio o „The Polish Table” – Polskie Radio
- O frytkach – Sztuka jedzenia, Radio Czwórka
- Walka o tradycję – kuchnie i dzieje kulinarne Azji Wschodniej – Strefa Kultur SWPS
- Przepisy dla ozdrowieńców. Jak odzyskać smak i węch? – Radio Czwórka
- Rozmowy o polskim stole – Muzeum Polskiej Wódki
- Tradycje Tłustego Czwartku – Radio Plus
- Polka autorką jednej z najlepszych książek kulinarnych roku – Magazyn Sukces
- Wodorosty. Podmorskie plantacje przyszłości – Radio Czwórka
- Nagranie spotkania o japońskich słodyczach – Biblioteka Publiczna Gminy Grodzisk Mazowiecki
- Boom na sushi – Food Service
- „Stół to nie tylko mebel”, czyli pobudzanie wspomnień przez żołądek – Haps.pl
- Stół – jedzenie, bliskość i tradycja – Sztuka jedzenia, Radio Czwórka
- „Polski stół”. Książka o polskich tradycjach kulinarnych – Polskie Radio
- Rewolucja zamiast ewolucji. „Rzeczywistość dla sektora gastronomii jest miażdżąca” – Forbes
- Kulinarne trendy na 2021 – Pytanie na śniadanie
- Audycja o japońskim cukiernictwie – Sakuracja, newonce.radio
- O książce „The Polish Table” – Travel Love Poland Magazine
- O dyplomacji kulinarnej – Jadłospis, Tok FM
- O kuchni japońskiej – Chilli zjedz, Chilli Zet (16.08.2020)
- O owocach i gofrach – Sztuka Jedzenia, Czwórka (25.07.2020)
- O neurogastronomii, historii sztućców, kimchi i dyplomacji kulinarnej słów kilka… – Kopalnia wiedzy (6.07.2020)
- Jedzenie zaczyna się od opuszków palców – Sztuka Jedzenia, Czwórka (29.06.2020)
- O turystyce kulinarnej w Polsce – Człowiek z bliska, Radio Plus (25.06.2020)
- O algach w kuchni – Pytanie na śniadanie (2.06.2020)
- Polka z nagrodami w międzynarodowym konkursie kulinarnym – Polskie Radio (4.05.2020)
- Jedzenie w barwach narodowych. Biało-czerwona fasola z orłem – Sztuka Jedzenia, Czwórka (3.05.2020)
- O poczuciu humoru – Hebe (1.04.2020)
- O kucharzu, gotował i fotografował zanim to było modne – Sztuka Jedzenia, Czwórka (23.02.2020)
- Powiedz mi, co jesz, a powiem ci, kim jesteś – Pismo Magazyn Opinii (12.02.2020)
- Uwodzenie przez jedzenie – Magazyn Hebe (1.02.2020)
- Kuchnia azjatycka w domu – Empik (29.01.2020)
- Potica, wino i kiełbasa kraińska. Witajcie w Słowenii! – Magazyn Kuchnia (27.01.2020)
- Jak twoje ZMYSŁY MOGĄ CIĘ OSZUKAĆ i dlaczego CZEKOLADA i BOCZEK do siebie pasują? – Natasza Kotarska (24.01.2020)
- Szlakiem serialowych dań i kulinarnych tradycji – Sztuka jedzenia (20.01.2020)
- Trendy kulinarne 2020 – Zabawy jedzeniem (1.01.2020)
- Historie z pieprzem – Magazyn Sukces, Rzeczpospolita (22.12.2019)
- Między wschodem a zachodem: tradycja i kultura spożywania posiłków – Radio dla Ciebie (11.12.2019)
- Świąteczne potrawy i zwyczaje w różnych zakątkach świata. Podróż dookoła globu – Człowiek z bliska, Radio Plus (11.12.2019)
- Książki kucharskie na prezent gwiazdkowy – Empik (2.12.2019)
- Prezentownik 2019 – książki kulinarne dla smakoszy – Moje Gotowanie (30.11.2019)
- Kulinaria w turystyce rekonstrukcji historycznej – Turystyka Kulturowa (6.11.2019)
- Trucizna w kulturze. Od Królewny Śnieżki aż po smog – Sztuka Jedzenia, Czwórka (3.11.2019)
- Mięso w tradycyjnej sztuce azjatyckiej : Indie i Japonia – Kultura Popularna (29.10.2019)
- O kuchni fińskiej, japońskiej, hiszpańskiej i portugalskiej – Gastrofaza, Antyradio (6.10.2019)
- Od kuszenia Adama, przez chiński symbol płodności, po ikonę Nowego Jorku. Niewiarygodna historia jabłka – Newsweek Slow (5.09.2019)
- Zrównoważony rozwój, niemarnowanie produktów oraz lokalność wśród najważniejszych trendów kulinarnych na 2020 rok – Biokurier.pl (4.10.2019)
- Recenzja Deserownika – Oui Chef Food Service (25.09.2018)
- Trendy Food 2020. Co będzie w przyszłym roku modne na talerzach? – Wprost (22.09.2019)
- TRENDY KULINARNE NA 2020 ROK – SWPS (11.09.2019)
- W POSZUKIWANIU NOWYCH SMAKÓW – TURYSTYKA KULINARNA – Pytanie na śniadanie (8.08.2019)
- Jak smakuje Finlandia? – opowiada Magdalena Tomaszewska-Bolałek – Moje Gotowanie (4.08.2019)
- Mnie się to podoba – Radio dla Ciebie (3.08.2019)
- W poszukiwaniu polskiego street foodu. Co nim jest? Zdania ekspertów są podzielone – Gazeta Wyborcza Trójmiasto (3.08.2019)
- PODRÓŻE KULINARNE – SPOSÓB NA LEPSZE POZNANIE SIEBIE I INNYCH – SWPS (30.07.2019)
- Ogórki, kapusta, a nawet mleko czy… barszcz. Co i jak kisimy? – Czwórka (30.07.2019)
- Finowie w kuchni wyprzedzili trendy – Dwójka (12.07.2019)
- Na tropie smaków niezwykłych i nie tylko – Gotuj.pl (12.07.2019)
- Wywiad – Gotujmy.pl (11.07.2019)
- Leniwa popołudniowa przerwak – Newsweek Slow (10.07.2019)
- Aktywna sobota: „Deserownik” – Radio dla Ciebie (6.07.2019)
- „Deserownik” – o słodkościach i nie tylko – KUKBUK (5.07.2019)
- Deserownik – Zwykłe Życie (1.07.2019)
- Na wakacjach koniecznie spróbuj zupy na jaskółczych gniazdach lub skorpionów: będziesz zdrowszy i szczęśliwszy! – Wysokie Obcasy (1.07.2019)
- Tradycje kulinarne Finlandii – Spirits (27.06.2019)
- O deserach – Gastrofaza, Antyradio (23.06.2019)
- Ser koryciński robiony w domu, wędlina z własnej wędzarni. Polacy mają dość jedzenia z supermarketów – Wprost (22.06.2019)
- Trendy w turystyce kulinarnej! – New Gastro (18.06.2019)
- Jakie desery są najlepsze na upalne dni? Lody? Niekoniecznie – Wyborcza Trójmiasto (15.06.2019)
- O „Deserowniku” i dyplomacji kulinarnej – Człowiek z bliska, Radio Plus (6.06.2019)
- Deserownik i klasyczne ciasta. O słodkiej kulturze kulinarnej – Moje gotowanie (2.06.2019)
- Deserownik – nowa książka Magdaleny Tomaszewskiej Bolałek – Warsaw Foodie (28.05.2019)
- Trendy w turystyce kulinarnej – Mistrz Branży (27.05.2019)
- Kim jest współczesny turysta kulinarny? – Portal Spożywczy (27.05.2019)
- Turystyka kulinarna odsłania potencjał – relacja z konferencji Międzynarodowa Turystyka Kulinarna Pokoleń – Biokurier.pl (27.05.2019)
- O Mamie Muminka – Sztuka jedzenia, Czwórka (26.05.2019)
- „Deserownik”. Skąd pochodzi twój ulubiony deser? – Sztuka jedzenia, Czwórka (19.05.2019)
- „Deserownik” i gotowanie na antenie – Pytanie na śniadanie (16.05.2019)
- Deserownik nie tylko na maj – Good Food, numer 5/2019 (15.05.2019)
- Deserownik – nie mylić z wypiekami – Droga przez mąkę, Dwójka (11.05.2019)
- Baby, magdalenki, bezy Pavlovej – światowe, deserowe inspiracje – Sztuka jedzenia, Czwórka (21.04.2019)
- O gwiazdkach Michelin – Pytanie na śniadanie (3.04.2019)
- Kuchnia słoweńska – Gastrofaza, Antyradio (24.03.2019)
- W kuchni fińskiej nic się nie marnuje. Zasady „zero waste” i gotowanie „od ryjka do ogonka” stosowano już setki lat temu – Wysokie Obcasy (16.03.2019)
- Kimchi. Jak przygotować koreańską „klasykę” z polskich produktów? – Sztuka jedzenia, Czwórka (15.03.2019)
- Kuchnia słoweńska – Szczypta Chilli, Chillizet (6.03.2019)
- O pączkach i Tłustym Czwartku – Radio Plus (28.02.2019)
- Tęsknota i nostalgia w papierze czerpanym – Sztuka jedzenia, Czwórka (25.02.2019)
- Jak promować kraj jedzeniem? – Droga przez mąkę, Dwójka (22.02.2019)
- Potrawy z kraju Muminków i Świętego Mikołaja. Co jedzą Finowie? – Wyborcza.pl Trójmiasto (17.02.2019)
- „Tradycje kulinarne Finlandii” Magdaleny Tomaszewskiej-Bolałek – Magazyn Kuchnia (18.01.2019)
- Prostota i szlachetność. Poznaj smaki Finlandii – Wirtualna Polska (10.01.2019)
- JAK BĘDZIEMY JEDLI W 2019 ROKU? – Oui Chef Food Service (30.12.2018)
- Kuchnia fińska trafia w polski gust – Trojmiasto.pl (28.12.2018)
- Tradycje kulinarne Finlandii – recenzja – Magazyn Kuchnia (18.12.2018)
- Dziewięć trendów kulinarnych na 2019 r. – Dla Handlu (11.12.2018)
- Kulinarny front z Północy – Mistrz Branży (7.12.2018)
- TOP 10 skandynawskich książek idealnych na jesień i zimę – Ronja.pl (7.12.2018)
- Trendy kulinarne na 2019 rok – Pytanie na śniadanie, TVP (15.11.2018)
- Jak będziemy jedli w 2019 roku? – Smaker.pl (3.11.2018)
- Najsilniejsze trendy kulinarne 2019 roku? Fermentacja, probiotyki i jedzenie z probówki – Ugotuj.to (3.12.2018)
- #MeatlessMonday i fińskie pierogi karelskie – KUKBUK (3.12.2018)
- 10 pomysłów na prezenty dla pasjonatów gotowania – Empik Kultura (27.11.2018)
- Co gotuje Mama Muminka? I czemu Saamowie pieką chleb dopiero od 200 lat – Czwórka (26.11.2018)
- Reportaż, kryminał, książka kucharska… Oto doskonały pomysł na prezent! – Viva.pl (25.11.2018)
- Zajawka książki „Tradycje kulinarne Finlandii” – FOOD & FRIENDS (22.11.2018)
- Co podano by na obiad marszałkowi Piłsudskiemu? Kuchnia polskiej niepodległości – Newsweek.pl (11.11.2018)
- Kuchnia polska – 5 najlepszych książek z przepisami – Moje Gotowanie (11.11.2018)
- „Szczypta Chilli” o kuchni fińskiej – Szczypta Chilli, ChilliZet (7.11.2018)
- Kuchnia fińska – Gotuj się! (5.11.2018)
- O Finlandii, gotowaniu i strzelaniu z łuku – Aktywna sobota, RDC (3.11.2018)
- Kaszanka w zestawie z półlitrowym kartonikiem mleka. Kto tak je? Finowie – Gazeta.pl (4.11.2018)
- Tradycje kulinarne Finlandii – Popołudnie w RDC, RDC (24.10.2018)
- Psy znikają ze straganów Azji – Holistic News (24.10.2018)
- Trend etniczny numerem jeden w kuchni w 2019 roku – Newseria.pl (22.10.2018)
- Kuchnia fińska – Gastrofaza, Antyradio (21.10.2018)
- Co polska kuchnia mówi o Polakach? – Radio Poland (4.10.2018)
- Rosół dobry przy chorobie? Zależy, co ją wywołało – Focus.pl (24.09.2018)
- O neurogastronomii w odchudzaniu – Shape (12.09.2018)
- To na pewno zainteresuje Twoich zagranicznych znajomych… – Wiatraczek.nl (6.09.2018)
- Jedząc na ulicy – Magazyn Kuchnia (7.2018)
- Sztućce a historia świata. „Diabelski widelec i usłużne ręce” – Sztuka jedzenia, Czwórka (3.06.2018)
- Ciało mówi: nie pij, kultura: bez alkoholu nie ma społeczeństwa – Magazyn Świąteczny, Gazeta Wyborcza (19.05.2018)
- Od kuchni staropolskiej do współczesnej. „Polski powód do dumy”a – Czat Czwórki (3.05.2018)
- Wyspa mlekiem płynąca – Magazyn Kuchnia (04.2018)
- Wielkanoc u Rejmonta i Rybkowskiego – Sztuka jedzenia, Czwórka (31.03.2018)
- Plony- święto wsi – Sztuka jedzenia, Czwórka (24.09.2017)
- Neurogastronomia. Co wpływa na nasz smak? – Sztuka jedzenia, Czwórka (20.09.2017)
- Kwestia smaku – Przekrój nr 4 (9.2017)
- Yin yang hansik – KUKBUK (9.2017)
- Zjem cię, Koreo! – KUKBUK (9.2017)
- O kuchni mołdawskiej – Szczypta Chilli, Chilli ZET (9.2017)
- Jaki jest procent Japonii w Polsce? – Kwadratura kultury, Polskie Radio 24 (28.08.2017)
- Weselne menu. Co jadł Stanisław Wyspiański w Bronowicach? – Sztuka jedzenia, Czwórka (27.08.2017)
- Regionalne przysmaki dźwignią gospodarki? – Sztuka jedzenia, Czwórka (27.07.2017)
- Warszawa na trzecim miejscu w rankingu najbardziej przyjaznych weganom miast na świecie [komentarz] – Sztuka jedzenia, Czwórka (14.07.2017)
- Nagrodami za swoje książki kulinarne mogłaby wypełnić garaż – DeGustacje (2.07.2017)
- Cały świat „zalewa robaka” wódką z Polski – TVP Info (2.07.2017)
- O gastrofizyce – FOCUS (16.06.2017)
- Polskie smaki godne „kulinarnego Oskara” – Dzień Dobry TVN (3.06.2017)
- Polski przewodnik kulinarny doceniony na świecie – Radio Poland (1.06.2017)
- Gourmand World Cookbook Awards dla książki Magdaleny Tomaszewskiej-Bolałek „Polish Culinary Paths” – Wirtualny Wydawca (31.05.2017)
- „Kulinarne Oscary” rozdane w Chinach. Polskie książki kucharskie wśród najlepszych na świecie! – Magazyn Kuchnia (31.05.2017)
- Zagraniczne nagrody dla książki „Polish Culinary Paths” – Instytut Książki (31.05.2017)
- Polskie książki uznano za najlepsze tytuły kulinarne świata – Elle (31.05.2017)
- Kulinarne Oscary dla dwóch POLSKICH książek! – Kobieta.pl (31.05.2017)
- Kulinarny Oscar dla Polaków – Wirtualna Polska (31.05.2017)
- Polacy triumfują w Chinach – Mlask (30.01.2017)
- Polskie książki kulinarne wśród najlepszych na świecie – Label Magazine (30.05.2017)
- Polskie książki kulinarne w pierwszej trójce najlepszych tytułów kulinarnych świata! – F5 (30.05.2017)
- Food Show 2017: Gastronomiczne stolice Europy: trendy, inspiracje, nowości, przyszłość (pełna relacja) – Portal spożywczy (22.03.2017)
- Przepis i kilka słów o blogu – Gotuj z pasją (3.2017)
- Więcej niż smak – Uroda Życia (9.02.2017)
- Przepisy na koktajl z matcha – Magazyn Toriii (3.2017)
- O hina matsuri – Radio dla Ciebie (5.03.2017)
- Aktywna sobota – Radio dla Ciebie (11.02.2017)
- Paleo kontra witariańska – czy istnieje dieta cud? – CZWÓRKA (10.02.2017)
- Smak współczesnych Chin – KUKBUK (01.2017)
- Równi wobec kebabu – Wyborcza.pl (6.01.2017)
- Tradycja kulinarna Świąt Bożego Narodzenia – Radio dla Ciebie (24.12.2016)
- Chiński Nowy Rok – Magazyn Kuchnia (12.2016)
- Kuchnia 2017. Smaki, których jeszcze nie znamy – Droga przez mąkę, Dwójka (3.12.2016)
- Promocja kuchni polskiej w Chinach – Magazyn Kuchnia (11.2016)
- O modnych miejscach z jedzeniem – Wstajesz i weekend, TVN 24 (29.10.2016)
- Wykład o historii polskiej kuchni i warsztaty kulinarne – CRI Online (8.10.2016)
- O Japonii z początku XX wieku – Eureka – kultura i nauka, Jedynka Polskie Radio (07.09.2016)
- Jedz mniej – żyj dłużej! – Nauka w Polsce (06.09.2016)
- Kleik, tatar, bibimbap. Kuchnia koreańska podbija świat – TVP INFO (03.09.2016)
- O japońskich słodyczach – Szczypta Chilli, Chilli Zet (20.08.2016)
- Regionalne przysmaki dźwignią gospodarki? – Radio Poland (27.07.2016)
- Polish Cuisine Is Very Rich in Umami – Culture.pl (9.07.2016)
- Najwięcej umami ma żurek – Culture.pl (7.07.2016)
- Sposób na długowieczność – USTA lipiec 2016 (17.06.2016)
- Recenzja „Polish Culinary Paths” – SMAK czerwiec 2016 (17.06.2016)
- Komentarze w artykule „Czy rolnik zje carpaccio? Raczej nie. Polacy to kulinarni tradycjonaliści” – Newsweek (20.06.2016)
- Przepis na onigirazu – Torii czerwiec 2016 (17.06.2016)
- O „Polish Culinary Paths” – Polonia 24 (10.06.2016)
- Kultura żywienia przyszłości – Mistrz Branży 06/2016 (10.06.2016)
- O „Polish Cuinary Paths” – POLONIA JAPONICA (23.05.2016)
- Poczęstuj Azjatów żurkiem. Oni, jak my, lubią smak umami – CZWÓRKA (22.05.2016)
- Recenzja „Polish Culinary Paths” – Magazyn Kuchnia 06/2016 (17.05.2016)
- Zakaz grillowania w Lesie Bemowskim – Radio dla Ciebie (16.05.2016)
- O „Polish Culinary Paths” i kuchni azjatyckiej – Radio dla Ciebie (14.05.2016)
- Dieta wysokorozumowa – Poradnik Psychologiczny POLITYKI „Ja, my, oni” (11.05.2016)
- Login: Kuchnia – TVP HD (6.05.2016)
- O Polish Culinary Paths – trójka Polskie Radio (20.04.2016)
- Księgarnia Kulinarna JemRadia – JemRadio (17.04.2016)
- Dlaczego pokochaliśmy food trucki? [wypowiedź} – Trójka (16.04.2016)
- Od kulinarnych koszmarków po wysublimowane smaki – Mistrz Branży (04.2016)
- Przepis na temari – Torii nr 28 (04.2016)
- Barszcz po chińsku, tatar po japońsku. Mieszkańcy Azji poznają polską kuchnię – TVP INFO (4.04.2016)
- O kuchni polskiej na świecie i książce „Polish Culinary Paths” – Raport z Polski, TVP3 Warszawa (1.04.2016)
- Spotkanie przy stole. Przez żołądek do serca – Radio Czwórka (28.03.2016)
- Tradycje wielkanocne. „Na pewno wszystkie święta smakują bardzo słodko” – Radio dla Ciebie (26.03.2016)
- Dlaczego na Wielkanoc piecze się babę? Czyli o świątecznych tradycjach – TVP INFO (26.03.2016)
- Polish Culinary Paths, czyli kuchnia polska na Dalekim Wschodzie – Wydarzenia Kulinarne (20.03.2016)
- Czas niejedzenia. Jak poszczą Polacy? [komentarz] – Gazeta Wyborcza (19.03.2016)
- Polacy marnują rocznie 9 mln ton żywności. Czy Duńczycy znaleźli rozwiązanie problemu? [komentarz] – Polityka (12.03.2016)
- Mentalność kopistów. Jak staliśmy się imitacją zachodniego świata [komentarz] – Dziennik.pl (11.03.2016)
- Wspólne posiłki z seniorami na Sadybie – Radio Kolor (26.02.2016)
- O ogniu w kontekście kulinarnym i społecznym – Polskie Radio Czwórka (19.02.2016)
- O kuchni koreańskiej – Szczypta Chilli, Radio ZET Chilli (17.02.2016)
- Przyjaciel czy wróg? – Newsweek Psychologia Extra (02.2016)
- O pączkach – Danie do myślenia, RMF Classic (4.02.2016)
- Komentarz dotyczący trendów kulinarnych – Food Service (1.2016)
- Kwas z kiszeniem (wypowiedź) – KUKBUK nr 19 (1.2016)
- Rok wagashi – Smak nr 12 (12.2015)
- Kulinarne nauczanie – Smak nr 12 (12.2015)
- Przepis na okonomiyaki – Torii (15.12.2015)
- Dolce vita w kuchni – Wysokie Obcasy (20.12.2015)
- Deser po japońsku – Twój Styl (11.12.2015)
- Polacy zaczynają budować swoją kulturę żywieniową – RMF 24 (18.11.2015)
- O „Tradycjach kulinarnych Korei” i kuchni koreańskiej w Polsce – Kyopo Shinmun (8.11.2015)
- Budowanie więzi z dzieckiem – Radio Dzieciom (2.11.2015)
- Gdzie pije się najwięcej kawy, a gdzie króluje herbata? – Newsweek (28.10.2015)
- 폴란드 볼라웨 박사, ‘한국의 전통 음식’ 책 냈다 – The Apple Economy (26.10.2015)
- Pierwszy w Polsce sklep bez opakowań. Początek rewolucji? – TVN 24 BiŚ (24.10.2015)
- O zdrowym odżywianiu – Świat Kobiety, nr 10/2015 (09.2015)
- Japońskie desery – Dzień Dobry TVN (22.08.2015)
- Polacy pokochali targi śniadaniowe. Ale czy przełkną wysokie ceny? – TVN 24 BiŚ (22.08.2015)
- Pho pas (tekst o historii zupy pho) – Magazyn Smak, nr 11 (08.2015)
- Kimchi zamiast kebaba? Moda na kuchnię z Korei – Droga przez mąkę, dwójka Polskie Radio (23.5.2015)
- Polska kuchnia na eksport. Kiszonki, smalec i ocet – nasze kulinarne przeboje – Gazeta.pl Weekend (16.05.2015)
- O pierogach z różnych stron świata – ABC Gotowania, sezon 4, odcinek 9, Kuchnia+ (2.05.2015)
- O kuchni koreańskiej – Markowy program, Radio dla Ciebie (30.04.2015)
- O książce „Tradycje kulinarne Korei” i kuchni koreańskiej – NAUKOWY ZAWRÓT GŁOWY, Program Pierwszy Polskiego Radia (25.04.2015)
- O mojej kuchni i przepisy – Zwierciadło wydanie specjalne (02-04.2015)
- Wywiad, przepisy, kuchnia koreańska – SMAK nr 10 (04.2015)
- Neurogastronomia – smak przyszłości – Mistrz Branży (26.02.2015)
- Biuletyn Ambasady Japonii w Polsce – (12.2014)
- O noworocznych smakołykach z Japonii, Korei, Chin, Tajlandii i Peru – Radio dla Ciebie (11.12.2014)
- Smakołyki egzotyki. Słodycze „po japońsku” – Mistrz Branży (28.11.2014)
- O trendach kulinarnych – Droga przez mąkę, dwójka Polskie Radio (20.9.2014)
- W Japonii dzieci grają Chopina, a dorośli czytają komiksy – Jedynka Polskie Radio (8.09.2014)
- O Japonii i japońskiej kuchni – Radio dla Ciebie (11.08.2014)
- O Japonii – Radio dla Ciebie (12.07.2014)
- Smaczne obrazki, czyli japoński komiks kulinarny – Droga przez mąkę, dwójka Polskie Radio (26.06.2014)
- W cieniu kwitnącej wiśni – Twój Styl (5.2014)
- „Japońskie słodycze” – polski Oscar kulinarny – Purpose (27.05.2014)
- O orientalnych słodyczach – Radio Gdańsk (04.2014)
- O dalekowschodnich obyczajach świątecznych – Radio dla Ciebie (21.04.2014)
- O kuchni orientalnej i komiksie – „Człowiek z Popkultury”, Radio PIN (5.04.2014)
- Trochę o tym, co robię – Magazyn Sukces (20.03.2014)
- O Święcie Dziewczynek i japońskiej modzie – Radio dla Ciebie (2.03.2014)
- O japońskiej kuchni – Droga przez mąkę, dwójka Polskie Radio (1.03.2014)
- O japońskiej gościnności i japońskich słodyczach – Radio dla Ciebie (9.02.2014)
- Niezbędnik. Najciekawsze premiery mijającego roku – Zwierciadło (01.2014)
- Japońskie słodycze i światowe Oskary kulinarne 2014 – Smaker.pl (23.01.2014)
- Iri mame i japońskie słodycze – VU MAG (20.01.2014)
- To była miłość od pierwszego wejrzenia – Smaki Życia (7.01.2014)
- O japońskim komiksie – Radio dla Ciebie (7.12.2013)
- O słodyczach japońskich – Radio Plus Gdańsk (12.09.2013)
- Magdalena Tomaszewska-Bolałek: smak Azji – Dolce Vita (6.08.2013)
- Smak i słowo – TVP (24.07.2013)
- Przepisy – Magazyn iAM (24.07.2013)
- Japońskie słodycze nie są słodkie – Platine.pl (20.07.2013)
- Słodkości po japońsku – Glamour (18.07.2013)
- O japońskim święcie Tanabata – Radio dla Ciebie (7.07.2013)
- Wytrawny smak japońskich łakoci – Onet.pl (04.07.2013)
- Tekst o książce „Japońskie słodycze” oraz przepis – magazyn branżowy W Piekarni W Cukierni (06.2013)
- O japońskim cukiernictwie – Radio Plus Trójmiasto (27.06.2013)
- O japońskich słodyczach i spotkaniu – RMF MAXXX Trójmiasto (26.06.2013)
- O książce i japońskim jedzeniu – NAUKOWY ZAWRÓT GŁOWY, Program Pierwszy Polskiego Radia (22.06.2013)
- Krótki wywiad – Magazyn Obsesje (19.06.2013)
- Wieści kulinarne: od kuchni staropolskiej po japońskie słodycze – Gazeta.pl Kraków (12.06.2013)
- Japońskie słodycze – Malemen (6.06.2013)
- O japońskim cukiernictwie – Radio dla Ciebie (8.06.2013)
- Jemy japońskie słodycze oglądając filmy Krystyny Jandy – Kulturalny Misz Masz, Radio dla Ciebie (1.06.2013)
- Słodkie i głośne obrazki – GOTUJ SIĘ! Blog Piotra Adamczewskiego (31.05.2013)
- Wywiad z Magdaleną Tomaszewską-Bolałek – Konnichiwa.pl (29.05.2013)
- Iri mame w cukrowej skorupce – PURPOSE (29.05.2013)
- O święcie hanami oraz japońskiej modzie – 4 do 4, Czwórka (29.05.2013)
- Ciasteczko księżycowe – droga do nieśmiertelności – GOTUJ SIĘ! Blog Piotra Adamczewskiego (27.05.2013)
- Japońskie słodycze – wywiad z autorką książki – Polska Gotuje (17.05.2013)
- WYWIAD TYGODNIA | Magdalena Tomaszewska–Bolałek – PURPOSE (16.05.2013)
- O apetycznych badaniach na temat japońskich słodyczy – Japonia-online.pl (15.05.2013)
- Hina matsuri – japońskie Święto Lalek – Radio dla Ciebie (3.03.2013)
- Japoński Nowy Rok – Radio dla Ciebie (1.01.2013)
- O kuchni japońskiej i japońskich zabawach dla dzieci – Radio dla Ciebie (23.09.2013)
- Program o Japonii – Cztery Pory Roku, Polskie Radio Program Pierwszy (20.05.2012)
- Rozmowa o kuchni japońskiej – TOK FM (21.08.2011)
- Herbata do mięsa z herbatą – Rzeczpospolita (31.10.2009)
- Nie dla cesarza – Rzeczpospolita, dodatek Piąta Aleja (18.01.2007)
MEDIA ZAGRANICZNE:
- Tasty! Food academic’s beautifully illustrated cookbook looks to promote Polish cuisine by revealing its rich gastronomic history – The First News
- Secrets Of The Polish Table – Warsaw Insider
- Gather Round The Table – Warsaw Insider
- Looking for exposure: Gastrodiplomacy in Central and Eastern Europe – fabioparasecoli.com
- Discovering Polish Culinary Paths – WANDALUST online, RPA (4.10.2017)
- Mołdawia od kuchni – AFISZ POLSKO-MOŁDAWSKI, Mołdawia (9.2017)
- O wspólnym gotowaniu z Polonią w Sorokach – Ziarul Nostru, Mołdawia (17.08.2017)
- O kuchni polskiej – Radio Moldova, Mołdawia (10.08.2017)
- Cine sunt fotografii care au participat la proiectul fotografic „Discover the routes of life 2017” – Diez, Mołdawia (09.08.2017)
- Proiectul fotografic „Discover the routes of life” la a doua ediție: Moldova surprinsă în toată splendoarea ei – Publika, Mołdawia (09.08.2017)
- Cum este văzută Moldova în prima zi de expediție „Discover the routes of life” de către 12 fotografi – Diez, Mołdawia (5.08.2017)
- 春播全球美食烹饪课 寻味波兰 – Chunbo, Chiny (20.10.2016)
- 波兰驻华大使馆举办“波兰好味道”文化推广活动 – Qianlong, Chiny (20.10.2016)
- 走!去波兰森林深处吃羊奶酪 – 青椒与红椒, Chiny (2.10.2016)
- 土豆除了煎炒蒸炸外,老外这两种做法你一定不知道 – sohou.com, Chiny (2.10.2016)
- 春播全球美食烹飪課堂之尋味波蘭 – kknews, Chiny (1.10.2016)
- 走进大使馆,与春播一同寻味波兰北京婚礼租车网 – www.jytczx.com, Chiny (1.10.2016)
- 没有沙拉酱的四季沙拉居然被抢光!有生以来第一次吃!好吃到哭! – Serwis 255256, Chiny (1.10.2016)
- 带你寻觅舌尖上的 波兰好味道 源自春播好食材! – sohu.com, Chiny (1.10.2016)
- 走进大使馆,与春播一同寻味波兰 – www.czmarry.com, Chiny (30.09.2016)
- 带你寻觅舌尖上的 波兰好味道 源自春播好食材! – Wxuse, Chiny (30.09.2016)
- 品味舌尖上的波兰 春播携手波兰大使馆和文化处开展美食烹饪课 – Money China, Chiny (30.09.2016)
- 最好吃的一次文化交流行,波兰,我们来了! – Weixin, Chiny (30.09.2016)
- FHW CHINA 2016第五届广州国际特色食品饮料展览会闭幕 – www.finance.hc360.com, Chiny (30.09.2016)
- 波兰好味道 ——与大师一起玩烹饪 – Canton Club, Chiny (29.09.2016)
- 欧洲味道”亮相中国 舌尖上的波兰 – Guangdong TV, Chiny (24.09.2016)
- 波兰苹果首次亮相广东 来琶洲品尝“波兰好味道” – YCVB, Chiny (24.09.2016)
- Wywiad poświęcony kuchni polskiej – Food to China, Chiny (14.09.2016)
- 폴란드 味의 道 – 폴란드 문화, Korea Południowa (9.07.2016)
Recenzje, zapowiedzi Japońskich słodyczy:
- Japońskie słodycze – Interia (14.12.2014)
- Kulinarne zaległości. Na papierze – Anna Starmach, jurorka MasterChefa – Dziennik Polski (8.11.2013)
- Estetyka smaku – Book z nami (28.08.2013)
- Słodkie oblicze Japonii – Kulinarna czytelnia (19.08.2013)
- Japońskie słodycze – Granice.pl (1.08.2013)
- Japońskie słodycze – Polska Gotuje (24.07.2013)
- „Japońskie słodycze” Magdaleny Tomaszewskiej-Bolałek – Filiżanka Smaków (15.07.2013)
- Książki kucharskie na lato – Magazyn Kuchnia (8.07.2013)
- Japońskie słodycze – Biblionetka.pl (6.07.2013)
- Japońskie słodycze – Magazyn Kuchnia (27.06.2013)
- Japońskie słodycze – Moje Gotowanie (20.06.2013)
- Japońskie słodycze – Magazyn iAM (14.06.2013)
- Japońskie słodycze – Japonia Bliżej (8.06.2013)
- Japońskie słodycze – Konnichiwa.pl (28.05.2013)
- Japonia dla łasucha – desery z Kraju Kwitnącej Wiśni – Ugotuj.to (22.05.2013)
- Japonia jest pełna słodyczy – GOTUJ SIĘ! Blog Piotra Adamczewskiego (22.05.2013)
- „Japońskie słodycze” – „praktyczna” recenzja (z testem przepisów) – Nasza Japonia (19.05.2013)
- „Japońskie słodycze” – czyli łakocie samurajów – Gastronauci.pl (17.05.2013)
- Japońskie słodycze M. Tomaszewska – Bolałek – Smacznie z Joanną (17.05.2013)
- Rzecz o autorskich spotkaniach, targach książki i konkursie – Czytelniczy (16.05.2013)
- „Japońskie słodycze” – recenzja – Jedzjedz.pl (15.05.2013)
Recenzje Tradycji kulinarnych Japonii:
- Nie tylko tofu i sushi – Czas wina (10.09.2013)
- „Tradycje kulinarne Japonii” – Nasza Japonia (17.08.2013)
- „Tradycje kulinarne Japonii” – Magdalena Tomaszewska-Bolałek – Smaki i smaczki (10.08.2013)
- Kompendium wiedzy o kuchni w Japonii – Smak Podróży (28.06.2013)
- Shokubunka i rozwiązanie azjatyckiej loterii – Czytelniczy (27.05.2013)
- Japońska kuchnia „od kuchni” – Kulinarna czytelnia (30.04.2013)
- „Tradycje kulinarne Japonii” – recenzja – Jedzjedz.pl (6.12.2012)
- Tradycje kulinarne Japonii – Polska Gotuje (30.07.2012)
- Diabły na zewnątrz, szczęście do domu! – Inneoczytanie (7.10.2012)
- Książka na pewno NIE kulinarna! – Wirtualna Polska (26.04.2010)
- Tradycje kulinarne Japonii – fineLIFE (2.2010)
- Do poczytania: „Kulinarne tradycje Japonii” – Ugotuj.to (20.02.2009)
- Nie tylko sushi – Rzeczpospolita (9.02.2008)
- Jak jedzą w Japonii? – Dziennik (13.10.2007)
- Palce lizać i zrozumieć – Onet.pl (24.09.2007)
- Japonia od kuchni – Semestr (wrzesień 2007)
- Tradycje kulinarne Japonii – Globtroter (marzec 2007)
- Jak jeść to wszystkimi zmysłami – Sukces (1.03.2007)
- Tradycje kulinarne Japonii – Magazyn Premiery (1.02.2007)
- Przeczytałem… Przed i na emigracji – (18.01.2007)
- Nie tylko sushi – Esensja (30.06.2007)