Sezon na konfitury trwa w najlepsze. W moim rodzinnym domu powstają musy jabłkowe oraz morelowe. Ze względu na urodzaj brzoskwiń, będzie też dżem brzoskwiniowy w różnych wersjach. Ja robię głównie przetwory z porzeczek oraz agrestu, ale nie są to zapasy na zimę tylko dodatki do szybkiego wykorzystania. Konfitura porzeczkowa urozmaici smak naleśników czy pancakes, świetnie komponuje się z chrupiącymi tostami, lubi się też z sernikiem.

Sernik z konfiturą porzeczkową i kruszonką – przepis:

Sernik:
500 g sera do serników
200 g śmietany kremówki 36% g
120 g cukru
3 jajka
2 łyżki mąki ziemniaczanej
100-130 g konfitury porzeczkowej

Do miski wrzucamy ser, kremówkę, cukier, mąkę ziemniaczaną, jajka i dokładnie miksujemy. Masę przelewamy do formy (moja była o średnicy 26 cm). Na wierzch nakładamy konfiturę porzeczkową (dobrze, aby konfitur nie miała zbyt zbitej konsystencji). Konfiturę natomiast posypujemy kruszonką. Sernik pieczemy przez 65-75 minut w piekarniku rozgrzanym do 160 stopni.

Kruszonka:
100 g mąki
50 g masła
50 g cukru

W misce rozpuszczamy masło. Dodajemy cukier i dokładnie mieszamy. Następnie dosypujemy mąkę i ponownie  mieszamy. Ciasto rozcieramy palcami. Tak przygotowaną kruszonkę można również zamrozić.

Sernik z konfiturą porzeczkową i kruszonką, Fot. Hanami®