Czarny sezam uzależnia. Uwielbiam go w każdej postaci. Jest on fenomenalnym dodatkiem do deserów. Dzięki niemu nadamy wypiekom czy kremom różne odcienie szarego koloru. Tym razem został on składnikiem lekkich cupcakes.
Popielate cupcakes z pastą z czarnego sezamu – przepis:
150 g mąki pszennej
80 g cukru
130 g śmietany 12%
60 g masła
1 jajko
20-30 g pasty z czarnego sezamu
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
Masło rozpuszczamy w misce, po czym dodajemy do niego jajka, cukier, proszek do pieczenia, pastę z czarnego sezamu oraz śmietanę. Dokładnie mieszamy. Następnie dosypujemy przyprawy. Wszystko jeszcze raz dokładnie mieszamy. Przekładamy ciasto do foremek wyłożonych papilotkami i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na 20-25 minut. Po ostygnięciu możemy udekorować babeczki bitą śmietaną i posypkami.