Podczas pobytu w Pekinie nagrywałam program dla chińskiej telewizji, w którym przygotowałam trzy desery inspirowane kuchnią polską. Jednym z nich były ciasteczka piernikowe z malinami i białą czekoladą. Wyszły pyszne i chrupiące.
Ciasteczka piernikowe z białą czekoladą, malinami i rozmarynem – przepis:
 120 g masła
 220 g mąki pszennej 
 50 g miodu lipowego
 50 g cukru
 1 jajko
 200 g białej czekolady 
 150 g malin
 2-4 łyżeczki przyprawy do pierników
 pół łyżeczki sody
 rozmaryn
Masło kroimy na kwaki i wrzucamy do miski. Dodajemy jajko, miód, cukier i dokładnie mieszamy. Następnie dosypujemy sodę, przyprawę piernikową oraz mąkę. Ponownie mieszamy. Z ciasta robimy kulkę i wkładamy ją na 30 minut do lodówki. Masę rozwałkowujemy na grubość 5-8 mm. Przy pomocy obręczy wycinamy okręgi o średnicy 5-6 cm. Ciasteczka układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasteczka pieczemy przez 15-20 minut w piekarniku rozgrzanym do 160 stopni. Ostudzone ciasteczka maczamy do połowy w rozpuszczonej czekoladzie. Zanim czekolada ostygnie przyklejamy do niej maliny oraz rozmaryn. Odstawiamy i czekamy aż czekolada zrobi się ponownie twarda.

 
					