Fasola szparagowa jest smaczna, bogata w białko i ma szerokie zastosowanie w kuchni. Szczególnie polecana jest osobom odchudzającym się, gdyż jest bogata w witaminy, minerały, a do tego nisko kaloryczna. Dodaje się ją do dań kuchni europejskiej, azjatyckiej (w szczególności tajskiej), a nawet afrykańskiej, gdyż za sprawą Francuzów roślina ta trafiła m.in. do Burkiny Faso. W Polsce sezon na nią rozpoczyna się od maja i trwa mniej więcej do września.

Krem z fasoli szparagowej – przepis:

800 ml bulionu drobiowego
60o g zielonej fasoli szparagowej
3 duże ziemniaki
2 duże cebule
śmietana 18 %
ser kozi (twardy)
sól
pieprz
oregano

Umytą fasolę szparagową kroimy na małe kawałki i wrzucamy do gotującego się bulionu. W tym samy czasie dodajemy pokrojone w kostkę lub ugotowane wcześniej ziemniaki oraz drobno posiekaną cebulę. Całość gotujemy przez 30 minut na wolnym ogniu. Przyprawiamy solą, pieprzem oregano i gotujemy jeszcze przez 5 minut. Następnie przy pomocy blendera przerabiamy zupę na gładki krem. Rozlewamy do miseczek, dodajemy na wierzch łyżkę śmietany, zioła oraz ser kozi pokrojony w wąskie paseczki.

Krem z fasoli szparagowej, Fot. Hanami®