Cukinia w takiej formie jak dziś króluje na stołach dopiero kilkadziesiąt lat. Wraz z pomidorami przyjechała z Ameryki. Włosi wyselekcjonowali współczesne odmiany i włączyli na stałe do swojego jadłospisu. Pieczona, smażona czy gotowana zawsze smakuje wybornie. Nadaje się też do przyrządzania placków.
Placki z cukinią – przepis:
średnia zielona cukinia
150-200 g mąki (w zależności od soczystości cukinii)
3 jajka
pół łyżeczki soli
czubata łyżka tymianku
Cukinię trzemy na tarce (tarka grubsze łezki). W misce rozrabiamy jajka z solą i tymiankiem, a następnie dodajemy przesianą mąkę i dokładnie mieszamy. Na sam koniec dodajemy startą cukinię i ponownie mieszamy. Na rozgrzaną patelnię wylewamy placki o wielkości 6-7 centymetrów i smażymy przez kilka minut. Placki możemy podać udekorowane jogurtem bałkańskim z dodatkiem czosnku, pieczonymi pieczarkami i ulubionymi świeżymi ziołami.