Syrop klonowy jest bardzo popularny w kuchni północnoamerykańskiej. Stanowi dodatek do dań i deserów np. pancake – amerykańskich naleśników. Obecnie najbardziej kojarzony jest z Kanadą. Jest mniej kaloryczny niż miód i dobrze się go przechowuje. Ma słodki, aromatyczny smak oraz lekko karmelowy zapach. Poza naleśnikami jest wspaniałym dodatkiem do ciast. Świetnie komponuje się z tartami owocowymi, deserami z dodatkiem orzechów pecan czy babeczkami.
Przepis na babeczki z syropem klonowym wersja 1:
1 jajko
80 g mąki
4 łyżki wody
50 g cukru
pół łyżeczki proszku do pieczenia
syrop klonowy
Jajko ubijamy z wodą i cukrem. Później dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Przygotowaną masę rozlewamy do foremek. Następnie do każdej foremki z ciastem wlewamy łyżkę syropu klonowego i przy pomocy drewnianego patyczka lekko mieszamy. Babeczki pieczemy 13-15 minut w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni.
Przepis na babeczki z syropem klonowym wersja 1:
1 jajko
100 g mąki
9 łyżek mleka
50 g cukru
pół łyżeczki proszku do pieczenia
syrop klonowy
Ciasto przygotowujemy dokładnie tak, jak w wersji pierwszej. Różnica jest tylko w czasie pieczenia, który w tym przypadku wynosi 18-20 minut (w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni).