Szukacie ciasteczek, które można podać do szklanki mleka? Te na pewno się sprawdzą.
Ciasteczka migdałowe z orzechami laskowymi – przepis:
100 g mąki pszennej
50 g mąki migdałowej
50-60 g masła
1 małe jajko
orzechy laskowe
Do miski wsypujemy mąki dodajemy jajko i dokładnie mieszamy. Następnie dodajemy zimne, drobno pokrojone masło i szybko wyrabiamy. Kulkę ciasta owijamy w folię spożywczą i wstawiamy na 30 minut do lodówki. Po tym czasie układamy ciasto na arkuszu papieru do pieczenia i przez drugi arkusz rozwałkowujemy ciasto na placek o grubości 5-4 mm. Przy pomocy okrągłej foremki wykrawamy ciasteczka.. Ciasteczka posypujemy posiekanymi orzechami laskowymi (lekko dociskamy go do ciastek), po czym pieczemy je przez 14-18 minut w piekarniku rozgrzanym do 160 stopni.