Jednym ze świątecznych produktów jest mak. Można z jego dodatkiem przyrządzić kluski, makowca, a także małe ciasteczka.
Ciasteczka z makiem – przepis:
100 g mąki pszennej
30 g mąki żytniej
50-60 g masła
1 małe jajko
mak
Do miski wsypujemy mąki dodajemy jajko i dokładnie mieszamy. Następnie dodajemy zimne, drobno pokrojone masło i szybko wyrabiamy. Kulkę ciasta owijamy w folię spożywczą i wstawiamy na 30 minut do lodówki. Po tym czasie układamy ciasto na arkuszu papieru do pieczenia i przez drugi arkusz rozwałkowujemy ciasto na placek o grubości 5-4 mm. Przy pomocy foremki wykrawamy ciasteczka np. gwiazdki. Ciasteczka posypujemy makiem (lekko dociskamy go do ciastek), po czym pieczemy je przez 12-16 minut w piekarniku rozgrzanym do 160 stopni.