Dziś zapraszam na pyszne, aromatyczne ciasto czekoladowe z makiem.

Ciasto czekoladowe z makiem – przepis:

170-180 g mąki
200 g gorzkiej czekolady
200 g masła
100 g cukru
5 jajek
mak
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia

Czekoladę z masłem rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Oddzielamy żółtka od białek. Białka ubijamy z cukrem przez 3-4 minuty. Do czekolady z masłem dodajemy żółtka miksujemy, a następnie dodajemy  4/5 ubitych białek. Na sam koniec dosypujemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Całość dokładnie mieszamy. Ciasto wylewamy na blachę albo do formy (moja miała 24 x 34 cm). Na wierzch wykładamy pozostałe białka (rozprowadzamy je dobrze po wierzchu), które następnie posypujemy makiem. Ciasto pieczemy przez 20-25 minut w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni.

Ciasto czekoladowe z makiem, Fot. Hanami®