Gorgonzola to miękki, włoski ser z niebiesko-zieloną pleśnią. Wywodzi się z Lombardii, gdzie produkuje się go od końca IX wieku. Jest bardzo intensywny w smaku i zapachu, stąd też albo się go lubi, albo nie. Osobiście omijam tego typu sery szerokim łukiem, gdyż są dla mnie za gorzkie. Jest jednak kilka połączeń, które sprawiają, że gorgonzola smakuje dobrze nawet osobom nie lubiącym serów z niebieską czy zieloną pleśnią. Jednym z nich jest podanie jej z gruszkami. Do moich ulubionym przepisów należy gorgonzola zapiekana w cieście francuskim z gruszkami i odrobiną tymianku. Proste, ale bardzo efektowne.
Ciasto francuskie z gorgonzolą i gruszkami – przepis:
ciasto francuskie
2 średnie gruszki
100-150 g gorgonzoli
tymianek
Przygotowujemy 6 foremek o średnicy 7-8 cm. Wycinamy ciasto francuskie i wykładamy je do posmarowanych masłem foremek. Gruszki obieramy ze skórki i kroimy na małe kawałki. Do foremek wkładamy gorgonzolę wymieszaną z gruszką i posypujemy z wierzchu tymiankiem i wstawiamy na 20-25 minut do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni. Przekąska smakuje najlepiej na ciepło. Jej idealnym dopełnieniem może być lampka czerwonego wina.