Ciasta czekoladowego nigdy dość. W tym przepisie łączy się gorzką i białą czekoladę, a na ostateczny smak wpływa jeszcze pachnąca, słodka truskawka.
Ciasto czekoladowe z tymiankiem i truskawkami – przepis:
100 g gorzkiej czekolady
100 g białej czekolady
130 g masła
150 g cukru
3 duże jajka
110 g mąki
truskawki
Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy z cukrem. Czekolady z masłem rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Następnie dodajemy do tej masy żółtka i mieszamy. Później dodajemy przesianą przez sito mąkę. Na koniec idą ubite białka. Całość dobrze mieszamy. Przelewamy do formy o średnicy 24 x 34 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasto pieczemy przez 30-40 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni. Przed podaniem wycinamy kawałek przy pomocy foremki w dowolnym kształcie i ozdabiamy truskawką.