Zmierzch wprawdzie nie jest w czołówce moich ulubionych książek, ale to wydanie ma wyjątkowo ładne okładki. A skoro już jesteśmy przy wampirach, to nie na Halloween nie może przecież zabraknąć nietoperzy.
Cynamonowe nietoperze – przepis:
250 g mąki
90 g masła
70 g brązowego cukru
1 jajko
1 łyżeczka cynamonu
pół łyżeczki kurkumy
klej cukierniczy
lukier plastyczny biały i czarny
Masło rozpuszczamy, następnie dodajemy cukier, jajko, mąkę, cynamon i kurkumę po czym dokładnie mieszamy. Ciasto wyrabiamy (jeśli jest za wilgotne dodajemy jeszcze trochę mąki) i cienko rozwałkowujemy. Przy pomocy foremki wykrawamy nietoperze. Ciastka układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiamy na około 13-15 minut do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni. W międzyczasie rozwałkowujemy cienko czarny lukier plastyczny i przy pomocy tej samej foremki wykrawamy nietoperze. Kiedy ciastka są już zimne smarujemy je odrobiną kleju cukierniczego i nakładamy na nie lukrowego nietoperza. Delikatnie dociskamy, tak by nie połamać ciastek. Z białego lukru robimy oczy.