Jesień i zima to czas cytrusów. Ich aromatyczny zapach delikatnie roznosi się po domu podczas przygotowywania jedzenia. Cytryny, pomarańcze, klementynki, grejpfruty, pomelo, dla każdego coś miłego. Od dwóch tygodni regularnie podgryzam mandarynki, niedługo zacznę też sezon na herbatę z cytrusami. Pięknie ułożone, dorodne cytryny, jakie zauważyłam ostatnio w sklepie przykuły moją uwagę na tyle, że postanowiłam przygotować sernik z orzeźwiającą nutą.
Delikatny sernik cytrynowy – przepis:
Spód sernika:
220 g ulubionych ciasteczek
70 g masła
Ciastka miksujemy w blenderze, a następnie wsypujemy do miski z rozpuszczonym masłem. Całość dokładnie mieszamy po czym wykładamy na dno formy.
Masa serowa:
1000 g sera do sernika
100 ml śmietanki kremówki
160-170 g cukru
3 jajka
2 łyżki mąki ziemniaczanej
sok z dwóch cytryn
skórka starta z dwóch cytryn
1 łyżka ekstraktu waniliowego
Ser mieszamy z cukrem, jajkami, ekstraktem waniliowy oraz mąką ziemniaczaną. Następnie nad miską z pozostałymi składnikami ścieramy skórkę z cytryny, a później wyciskamy sok z dwóch cytryn. Całość dokładnie mieszamy i przelewamy do formy z uprzednio przygotowanym spodem z ciastek. Sernik pieczemy przez 80-85 minut w piekarniku rozgrzanym do 165 stopni. Żeby sernik pozostał jasny, należy przykryć formę od góry papierem do pieczenia lub folią aluminiową. Przed podaniem możemy ozdobić go startą skórką cytrynową.