Nie przepadam za białą czekoladą, ale moi bliscy ją lubią. Ja używam jej wyłącznie do przyrządzania słodyczy i deserów. Dobrze łączy się ona z bitą śmietaną, serkiem mascarpone, orzechami laskowymi, pistacjami czy sosem malinowym. Jak dla mnie biała czekolada jest za słodka, dlatego też bardzo często przełamuję jej smak czymś kwaśnym lub słonym. Tym razem przygotowałam płynny deser na zimno z dodatkiem pistacji.
Przepis na deser z białą czekoladą i pistacjami:
100 g białej czekolady
170 g śmietany kremówki 36%
20 g cukru
1 jajko
pistacje
syrop klonowy
Śmietanę ubijamy z cukrem. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Gdy jest płynna dodajemy jajko i dokładnie mieszamy (tak by jajko się nie ścięło). Gotujemy na parze przez około 5 minut po czym zestawiamy z kuchenki. Kiedy masa lekko ostygnie zaczynamy ją łączyć z bitą śmietaną. Deser rozlewamy do miseczek i wstawiamy na 2-3 godziny do lodówki (deser jest dość płynny). Przed podaniem przyozdabiamy solonymi pistacjami i skrapiamy syropem klonowym.