Placki to smak mojego dzieciństwa. Ziemniaczane, z jabłkami, z różnymi owocami, z ziemniakami w środku. Jadłospis zmieniał się w zależności od pory roku, a także dziecięcych upodobań. Niektóre rzeczy pozostają stałe mimo upływu czasu – ciągle placki to jedna z moich ulubionych przekąsek. Świetnie nadają się też na posiłek dla malucha starszego niż dwanaście miesięcy.
Placki z kalarepą i kozim serem – przepis
1 duża, czubata łyżka startej kalarepy
1 jajko
2 łyżki mąki
sól, pieprz
kozi ser twarogowy
Do miseczki wbijamy jajko, dodajemy mąkę, przyprawy, po czym dokładnie mieszamy. Na sam koniec dodajemy stratą kalarepę i ponownie mieszamy. Przy pomocy łyżki wylewamy ciasto na rozgrzaną patelnię (robimy placki nie większe niż 4-5 cm). Smażymy do momentu, aż placki będą rumiane. Podajemy posmarowane kozimserem twarogowym.