Mango o pachnących owocach to świetny dodatek do deserów, wypieków, a także ciast. Delikatny żółto-pomarańczowy miąższ delikatnie rozpływa się w ustach. Kolor i zapach kojarzy się z latem. Czego chcieć więcej? Ostatnio udało mi się kupić przecier z mango. Można go wykorzystać na przeróżne sposoby. Ja oczywiście zaczęłam od przygotowania orzeźwiającego koktajlu zbliżonego w smaku do indyjskiego mango lassi (150 ml przecieru słodzonego mieszamy z 250 ml zimnego mleka). Po czym zabrałam się za delikatną panna cottę. Cudowny deser na miłą kolację na balkonie.
Panna cotta z musem z mango – przepis
250 ml śmietany kremówki 30%
300 g słodzonego przecieru z mango
2 łyżeczki płaskie żelatyny
Do rondelka wlewamy śmietanę kremówkę i podgrzewamy ją (tak by nie zaczęła wrzeć). W międzyczasie do filiżanki wsypujemy żelatynę i zalewamy odrobiną zimnej wody. Do gorącej śmietanki dodajemy 200 g przecieru z mango i dokładnie mieszamy. Zestawiamy z kuchenki. Po 5-7 minutach dodajemy żelatynę, po czym dokładnie mieszamy do momentu aż żelatyna rozpuści się. Mieszaninę rozlewamy do foremek. Gdy ostygnie, wstawiamy ją do lodówki na 3-4 godziny. Podajemy z miętą i odrobiną przecieru z mango.