Latem często robię placki z owocami. Po przerobieniu wielu tradycyjnych przepisów na te bardziej piaskowe, i te bardziej biszkoptowe zaczęłam eksperymentować z różnymi mąkami, które nie są tradycyjnie wykorzystywane w kuchni europejskiej. Jednym z efektów poszukiwań nowych smaków jest właśnie placek wiśniowy z mąką z tapioki.
Jest to mąka otrzymywana z manioku, rośliny występującej w Afryce, Indiach, Meksyku czy Brazylii. Tapioka ma biały kolor, miałką konsystencję (to mąka skrobiowa), nie zawiera glutenu, ani cholesterolu i jest bardzo łatwo przyswajalna.
Przepis na placek wiśniowy z mąką z tapioki:
200 g mąki pszennej
50 g mąki z tapioki
150 g cukru
100 ml mleka
2 jajka
50 g masła
pół łyżeczki proszku do pieczenia
250-300 g wiśni
Masło rozpuszczamy w garnku, dodajemy cukier i dokładnie mieszamy. Następnie do masy wbijamy jajka i powoli miksując wlewamy mleko. Na sam koniec wsypujemy przesianą przez sito mąkę pszenną wymieszaną z mąką z tapioki oraz proszek do pieczenia. Po wyrobieniu ciasto wylewamy do formy i przyozdabiamy drylowanymi wiśniami. Placek wstawiamy na 45 minut do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni. Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem.