Dziś przepis na szybkie danie obiadowe.
Polędwiczka z jabłkami i miodem – przepis:
polędwiczka wieprzowa
smalec
3-6 ząbków czosnku
150 ml soku z jabłek (najlepiej świeżego)
2 jabłka
sól, lubczyk
2 łyżeczki miodu
natka pietruszki
Polędwiczkę kroimy na dwa kawałki. Mięso przesmażamy na smalcu 2-3 minuty z każdej strony. Następnie przekładamy je do naczynia żaroodpornego solimy, posypujemy suszonym lubczykiem, dodajemy czosnek i zalewamy całość sokiem z jabłek. Po 15 minutach pieczenia smarujemy polędwiczkę miodem. Po 30 minutach przekręcamy polędwiczkę na drugą stronę i smarujemy miodem. Dodajemy jabłka obrane ze skórki i pokrojone na ćwiartki (lub mniejsze części) i pieczemy kolejne 20-30 minut. Polędwiczkę podajemy z ziemniakami lub kaszą.