Przegrzebki można przygotować na wiele różnych sposobów. Podaje się je surowe w formie cienkich plastrów, gotowane, pieczone grillowane. Świetnym dodatkiem do małż św. Jakuba jest risotto – jedno z klasycznych dań włoskich.  Ryż  za sprawą Arabów trafił na Sycylię między X a XIII wiekiem i bardzo szybko przypadł do gustu mieszkańcom Italii. Jest wiele różnych odmian risotto, ale jedną z najsłynniejszych jest to alla milanese (mediolańskie) z dodatkiem najdroższej przyprawy świata – szafranu.

Przepis na przegrzebki z risotto alla milanese:

9-12 przegrzebków
400 g ryżu do risotto
200 ml białego wytrawnego wina
800 ml bulionu wołowego
1 cebula
łyżka masła
10-12 g szafranu
szczypta soli
roszponka
parmezan

Cebulę kroimy w kostkę, wrzucamy do dużego garnka i podpiekamy, aż będzie złocista. Następnie do garnka dodajemy ryż, który przez chwilę podpiekamy mieszając (by się nie przykleił). Kolejnym etapem jest zalanie ryżu i cebuli winem. Na sam koniec dodajemy bulion wołowy. Ryż powinien się gotować na średnim ogniu do momentu, aż będzie przyjemnie miękki (ale nie rozpadający się). Podczas gotowania risotto mieszamy. Ostatnim etapem jest dodanie masła oraz szafranu. Przyprawa nada jedzeniu piękny, złocisty kolor. Przed podaniem risotto posypujemy startym parmezanem. Przegrzebki solimy i pieczemy na patelni na oliwie z oliwek do momentu, aż będą rumiane z każdej strony.  Podajemy ułożone na roszponce. Dodatkowo możemy do dania przygotować jeszcze sos holenderski.

Przegrzebki z risotto alla milanese, fot. Hanami®