Stosunkowo mało gotuję potraw mięsnych, a jeśli już to wybieram raczej chude i delikatne mięso np. piersi z kurczaka albo schab. Na wyjątkową okazję ten ostatni można podać w sosie z dodatkiem wina i chrupiących grzanek.
Schab w winie z grzankami – przepis:
6 kawałków schabu (o grubości 1-1,5 cm)
2 średnie cebule
6-10 kromek pieczywa (na grzanki)
250 ml czerwonego, wytrawnego wina
sól
pieprz
ulubione świeże zioła np.werbena cytrynowa, tymianek lub oregano
Mięso solimy, po czym podpiekamy przez kilka minut na patelni. Następnie dodajemy pokrojoną w krążki cebulę i dusimy pod przykryciem przez 5 minut. Kolejnym etapem jest dodanie przypraw oraz zalanie wszystkiego winem. Mięso dusimy w winie, aż będzie delikatne i miękkie. Na koniec dodajemy świeże zioła. Podajemy z maślanymi grzankami (można wykorzystać masło ziołowe).