Już się nie mogę doczekać sezonu owocowego. Na razie na pocieszenie zostają cytrusy oraz owoce z puszki. Można ostatnie świetnie nadają się do serników.
Sernik waniliowy z brzoskwiniami z puszki – przepis:
1000 g sera do serników
100-130 g cukru
120-150 ml syropu odlanego z brzoskwiń w syropie
150 ml
1 duża puszka brzoskwiń w syropie (owoce)
3 jajka
2 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej
2 łyżki ekstraktu waniliowego
biała czekolada
Oddzielamy owoce od syropu. Ser, cukier, jajka, mąkę ziemniaczaną, ekstrakt waniliowy, kremówkę oraz syrop wrzucamy do miski po czym całość miksujemy mikserem na gładką masę. Masę przelewamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia oraz wysmarowanej masłem. Na wierzchu sernika układamy połówki brzoskwiń. Sernik wstawiamy na 65-70 minut do piekarnika rozgrzanego do 160 stopni. Po 30-40 minutach pieczenia przykrywamy sernik folią aluminiową albo papierem do pieczenia (dzięki temu sernik pozostanie dość jasny). Przed podaniem polewamy białą czekoladą.