Gruszka jest niezmiernie wdzięcznym obiektem kulinarnych szaleństw. Można ją smażyć, zapiekać z serami, układać na kruchym cieście pod bezową pierzynką czy topić w winie. W każdej formie smakuje wybornie. Owoc ten świetnie nadaje się również do serników, w szczególności jeśli towarzyszy mu cynamonowa nuta.
Sernik z ricotty z gruszkami i cynamonem – przepis:
250 g ricotty
180 g śmietany 18%
70 g cukru
2 duże gruszki
2 jajka
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
W misce miksujemy na gładką masę ricottę, jajka, cukier, mąkę ziemniaczaną oraz śmietanę. Masę rozlewamy do dwóch foremek o średnicy 12 cm wysmarowanych masłem. Gruszki obieramy ze skórki po czym kroimy w plasterki. Plasterki układamy lekko pod skosem (i bardziej w pionie) tak by praktycznie całe zanurzone były w masie. Wierzch sernika posypujemy cynamonem. Serniki pieczemy przez 65-75 minut w piekarniku rozgrzanym do 160 stopni (z termoobiegiem).