Od kilku lat wciągnęło mnie robienie tortów. Przygotowuję je okazjonalnie, ale sprawia mi to ogromną przyjemność. Dziś zapraszam na pyszny torcik z kremem czekoladowym, orzechami laskowymi i orzechowo-piankową ziemią.
Tort z kremem czekoladowym i orzechami laskowymi – przepis:
biszkopt rzucany (z tej ilości składników wychodzą 2 ciasta o średnicy 13-14 cm)
100 g pianek (marshmallow)
500 g jasnego brązowego lukru plastycznego
180 g śmietany kremówki 36%
80 g mascarpone
30-40 g cukru
100 g gorzkiej czekolady
130 g orzechów laskowych
100 g orzechów laskowych drobno siekamy. W garnku rozpuszczamy pianki, kiedy się rozpuszczą dodajmy do masy posiekane orzechy. Całość wykładamy na papier do pieczenia, przykrywamy drugim arkuszem papieru i rozwałkowujemy, tak by otrzymać równą podstawę dla ciasta (fajnie wygląda kiedy spód jest nieco większy od średnicy biszkoptu i ma nieregularny kształt). Biszkopt przygotowujemy zgodnie z przepisem. Po ostygnięciu kroimy go na trzy blaty. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej (70 g). Śmietanę ubijamy z cukrem, po czym dodajemy mascarpone i ponownie mieszamy. Na sam koniec masę mieszamy z rozpuszczoną czekoladą. Ciasto przekładamy kremem. Ciasto pokrywamy z zewnątrz cienką warstwą kremu, następnie wstawiamy je na 1-2 godziny do lodówki. Po tym czasie przygotowujemy ozdoby. Lukier ugniatamy i rozwałkowujemy. Powlekamy ciasto lukrem. Z lukru możemy zrobić też inne ozdoby (np. pasek z kokardą). Zdejmujemy papier do pieczenia z piankowo-orzechowego spodu. Spód ustawiamy na talerzu na, którym będziemy serwować ciasto. Na spodzie umieszczamy pokryty lukrem tort. Ostatnie dekoracje najlepiej jest robić właśnie w tym momencie. Odstawiamy ciasto do przeschnięcia. Kiedy lukier już obeschnie możemy zrobić ostatnie dekoracje. Czekoladę (30 g) rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Na czekoladę przyklejamy do tortu orzechy, możemy przy jej pomocy zrobić również inne dekoracje. Całość wykańczamy ozdobami z karmelu.