Wakacje zbliżają się ku końcowi. Kończy się też powoli sezon na fasolę szparagową, którą bardzo lubię. W ramach pożegnalnego dania przygotowałam zapiekankę z cukinii i fasoli szparagowej z sosem śmietanowym, serem żółtym oraz dużą ilością czosnku.
Zapiekanka z cukinii i fasoli szparagowej – przepis:
500 g fasoli szparagowej
średnia cukinia
5-6 średnich ziemniaków
100 g sera żółtego
400 ml śmietany 18%
3 ząbki czosnku
pieprz, sól
natka pietruszki
Na dnie naczynia żaroodpornego wysmarowanego masłem układamy obgotowaną przez 10 minut fasolę szparagową. Zalewamy ją połową śmietany wymieszaną z posiekanym czosnkiem, pieprzem oraz solą. Ugotowane ziemniaki (najlepiej wykorzystać te co zostały z obiadu) kroimy w plasterki, a cukinię na półksiężyce. Układamy ziemniaki na przemian z plastrami cukinii i ponownie zalewamy śmietaną. Na samym wierzchu robimy dekorację z samych cukiniowych półksiężyców, a brzeg i środek zapiekanki posypujemy startym serem i ozdabiamy natką pietruszki. Całość pieczemy przez 25-30 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni.