Czasami człowiek ma ochotę zjeść coś szybko i dobrze. Wtedy z pomocą przychodzi ciasto francuskie. Przy jego pomocy możemy wyczarować różne pyszności na słodko oraz na słono. Oczywiście ciasto francuskie może odgrywać też rolę główną, a nie tylko być pomocnikiem w dojadaniu resztek z lodówki. Dziś małe połączenie smaków.
Gruszka i kozi ser zapiekane w cieście francuskim – przepis
260 g ciasta francuskiego
120 g sera koziego (twarogowego, o konsystencji polskiego sera białego)
1 gruszka
pół awokado
2 łyżki sosu pomidorowego
woda różana
Prostokątny arkusz ciasta francuskiego kroimy na 4 równe części. Przy pomocy małej foremki na jednej z każdej z czterech części ciasta wycinamy dowolne kształty. Na cieście układamy pokrojony w plastry ser kozi i przykrywamy go pokrojoną w plasterki gruszką. Całość smarujemy pędzelkiem wodą różaną po czym zamykamy ciastko, a brzegi ściskamy widelcem (przez wycięte otwory powinno być widać składniki). Ciastka pieczemy przez około 20 minut w temperaturze 180 stopni. Podajemy przybrane awokado i skropione sosem pomidorowym (możemy dodać do niego odrobinę chilli, ale trzeba uważać by nie zabiło ono smaku potrawy.