Sernik to chyba ciasto, które ostatnio piekę najczęściej. Mimo tego, dawno nie zdarzyło mi się upiec dokładnie takiego samego wypieku. Ciasto to daje tyle możliwości wyżycia się kulinarnego, że pewnie nie zabraknie mi pomysłów jeszcze przez kilka lat. Dziś, coś dla miłośników klasyki.
Sernik z kropkami czekoladowymi – przepis:
Spód sernika:
160 g jasnych ciasteczek
60 g masła
Ciastka miksujemy w blenderze, a następnie wsypujemy do miski z rozpuszczonym masłem. Całość dokładnie mieszamy po czym wykładamy na dno formy (o średnicy 25 cm).
Masa serowa:
Masa serowa:
1000 g sera do serników
230 g cukru
100 g śmietany 12%
4 jajka
3 łyżki mąki ziemniaczanej
150 g kropek czekoladowych do pieczenia (białych i czarnych)
Ser, cukier, jajka, śmietanę oraz mąkę ziemniaczaną wrzucamy do miski i dokładnie miksujemy. Masę przelewamy do formy z wcześniej przygotowanym spodem. Na wierzch rzucamy białe i ciemne kropki czekoladowe. Ciasto pieczemy prze 65-70 minut w piekarniku rozgrzanym do 160 stopni.