W prawdzie robiłam już w tym roku quiche ze szparagami i krem ze szparagów, ale otwarcie sezonu symbolizują dla mnie dopiero szparagi z młodymi ziemniakami oraz sosem holenderskim. I stało się. Udałam się wczesnym przedpołudniem na Hale Mirowskie i zakupiłam kilka pęczków tego boskiego warzywa. Zielone, delikatne, rozpływające się w ustach. Co roku nie mogę doczekać się sezonu szparagowego. Tym, co znają oraz lubią, nie muszę zachwalać, natomiast wszystkim, którzy jeszcze nie próbowali, polecam zacząć szparagową przygodę właśnie od tego prostego dania.
Zielone szparagi z młodymi ziemniakami, szynką serrano i sosem holenderskim – przepis:
pęczek zielonych szparagów
500 g młodych ziemniaków
6 plasterków szynki serrano
sos holenderski
Ziemniaki gotujemy. Szparagi obieramy, po czym gotujemy na parze przez 15-20 minut. Szparagi podajemy z ziemniakami, plastrami szynki serrano oraz sosem holenderskim.