Idealny przepis na wiosenny, leniwy weekend w mieście? Dobre, zjedzone niespiesznie śniadanie, kubek aromatycznej kawy towarzyszący chwili z książką. Lekki obiad na świeżym powietrzu, spacer i spotkanie z przyjaciółmi. Wystarczy tylko tyle. Do całej koncepcji świetnie pasują szparagi. Na śniadanie, obiad, kolację – pora nie ma znaczenia. Dziś przygotowałam przepis, który powinien spodobać się też osobom, które nie jedzą mięsa.
Białe szparagi z bakłażanem i cukinią – przepis
pęczek białych szparagów
małą cukinia
mały bakłażan
3 łyżki masła
3-4 ząbki czosnku
sól, pieprz, świeże oregano
Odcinamy zdrewniałe końcówki, a następnie obieramy szparagi. Wrzucamy je na gotującą się wodę z dodatkiem cukru. Gotujemy 10-15 minut. Bakłażana kroimy na cienkie plastry dodajemy posiekany czosnek i podsmażamy na patelni na dwóch łyżkach masła. Po około 10-12 minutach dodajemy pokrojoną w cienkie plastry cukinię i dusimy pod przykryciem 2-4 minuty. Szparagi wyjmujemy z wody, nakładamy na nie pół łyżeczki masła i posypujemy świeżym oregano. Obok nakładamy duszone warzywa.