Dzieci uwielbiają morwy ze względu na ich delikatny słodki smak. Owoce te są świetne na surowo, jak i jako dodatek do przetworów. Ostatnio wykorzystałam je do przygotowania ciasta dla dzieci – owocowego placka bez cukru.
Ciasto bez cukru z morwami – przepis:
65 g mąki pszennej
50 ml soku winogronowego niesłodzonego (np. takiego jak dla niemowląt)
1 jajko
30 g masła
garść morwy
Białko ubijamy na sztywną pianę. W miseczce rozpuszczamy masło dodajemy jajko, sok i dokładnie mieszamy. Następnie dosypujemy mąkę i ponownie mieszamy. Na sam koniec łączymy masę z ubitym białkiem. Masę przekładamy do foremki o średnicy 9-11 centymetrów. Wierz posypujemy odrobiną mąki, po czym układamy na mim owoce morwy. Ciasto wstawiamy na 35-45 minut do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni.