Niestety, wakacje zbliżają się ku końcowi, a wszystkich czeka szybszy lub późniejszy powrót do stałych obowiązków. Pozytywnymi oznakami nadchodzącej jesieni są dojrzałe warzywa oraz owoce, które można przerobić na przepyszne dania. Korzystając z dobrodziejstwa bakłażanów, cukinii i papryki przygotowałam kolejną aromatyczną pastę kanapkową.
Pasta z bakłażana, cukinii i papryki – przepis:
1 duży bakłażan
1 mała cukinia
1 papryka czerwona
pół pęczka natki pietruszki
5-8 łyżek oliwy z oliwek
sól, pieprz, oregano, bazylia, estragon
Bakłażana myjemy, osuszamy i obieramy ze skórki. Następnie kroimy go na 1,5 centymetrowe plasterki. Podobnie robimy z cukinią, ale jej nie obieramy ze skórki. Paprykę kroimy w dość grube paski. Wszystkie warzywa układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, pieczemy przez 30-40 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni. Do miski wrzucamy upieczone kawałki bakłażana, cukinii, paprykę (po upieczeniu obieramy ją ze skórki), sól, pieprz, oliwę z oliwek oraz przyprawy. Całość przerabiamy blenderem na gładką masę. Podajemy jako pastę kanapkową albo dip do maczania krakersów.