Słowem masala określa się w Indiach mieszankę przypraw. Każda porządna gospodyni ma swój sprawdzony przepis na zestaw przypraw, którego używa do doprawiania dań, a także herbaty. Aromatyczna mieszanka może również wzbogacić smak wypieków.
Masala cupcakes – przepis:
 150 g mąki pszennej
 80 g cukru 
 130 g śmietany 12% 
 60 g masła 
 1 jajko
 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
 1 łyżeczka cynamonu
 ½ łyżeczki kurkumy
 ½ łyżeczki kardamonu
Masło rozpuszczamy w misce po czym dodajemy do niego jajka, cukier, proszek do pieczenia, mąkę oraz śmietanę. Dokładnie mieszamy. Następnie dosypujemy przyprawy. Wszystko jeszcze raz dokładnie mieszamy. Przekładamy ciasto do foremek wyłożonych papilotkami i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na 20-25 minut. Po ostygnięciu możemy udekorować babeczki bitą śmietaną i cynamonem.

					