Wiosna zbliża się powoli. Już nie mogę się doczekać ciepła i słońca. Tymczasem w moim menu ciągle jest dużo rozgrzewających pożywnych zup.

Kremowa zupa kalafiorowo-marchewkowa – przepis:

1500 ml wody
skrzydełko z indyka
2 łyżki tłuszczu gęsiego (opcjonalnie)
3 marchewki
2 pietruszki
pół małego selera
por
mały kalafior
suszone pomidory
kabanosy
natka pietruszki
sól, pieprz, estragon, cząber

Do garnka wlewamy wodę dodajemy tłuszcz gęsi i wrzucamy skrzydełko z indyka, obrane i pokrojone marchewki, pietruszki, selera, pora oraz kalafiora. Zupę gotujemy przez około 60 minut. 20 minut przed końcem gotowania dodajemy natkę pietruszki oraz przyprawy. Po godzinie gotowania wyjmujemy skrzydełko z zupy i przerabiamy zupę przy pomocy blendera na gładki krem. Przed podaniem ozdabiamy zupę suszonymi pomidorami, cienkimi kabanosami oraz natką pietruszki..

Kremowa zupa kalafiorowo-marchewkowa, Fot. Hanami®