Placki i naleśniki pojawiają się u mnie w domu kilka razy w tygodniu. Ostatnio sporo eksperymentuję z amerykańskimi pancakes. Zaczęłam od przepisu Nigelli, a teraz dużo eksperymentuje dodając nowe składniki. Ostatnim moim odkryciem jest śmietana kremówka 30%, dodana do masy sprawi, że pancakes będą aksamitne w smaku.
Pancakes z masłem i syropem klonowym – przepis:
30 g masła
225 g mąki pszennej
100 ml maślanki
100 ml mleka
100 ml śmietany kremówki 30%
2 łyżeczki cukru
2 łyżki kakao
2 jajka
szczypta soli
1 łyżeczka proszku do pieczenia
pomarańcze (ja użyłam odmiany moro), goji
masło, syrop klonowy
Masło rozpuszczamy w misce dodajemy ubite z cukrem jajko, maślankę, mleko, kremówkę sól, proszek do pieczenia, kakao oraz mąkę. Składniki miksujemy do uzyskania jednorodnej masy. Masę wylewamy na rozgrzaną patelnię (z oliwą lub masłem). Kiedy na ciasto naleśnikowe zmienia kolor na ciemniejsze i pojawiają się na nim dziurki przekręcamy pancakes na drugą stronę. Potem smażymy jeszcze około 1-2 minut. Podajemy polane syropem klonowym, roztopionym masłem oraz przybrane pomarańczami.