Smaczne, jesienne warzywa, aż proszą się aby przerobić je na smaczne pasty kanapkowe. Tym razem przygotowałam smarowidło z czerwonawej papryki, cebuli i czosnku.
Pasta z papryki, cebuli i czosnku – przepis:
3 duże czerwone papryki
1 duża cebula
5-6 ząbków czosnku
2-3 łyżki oliwy
sól, pieprz, tymianek
Paprykę myjemy i osuszamy, po czym kroimy na cztery części (usuwamy nasiona). Cebulę i czosnek obieramy ze skórki. Cebulę kroimy na ćwiartki. Warzywa układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, pieczemy przez 30-40 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni. Po upieczeniu odstawiamy do przestygnięcia. Do miski wrzucamy upieczone warzywa (z papryki zdejmujemy wcześniej skórę) sól, pieprz, tymianek oraz oliwę z oliwek. Całość przerabiamy blenderem na gładką masę. Podajemy jako pastę kanapkową lub sos do innych dań.