Owoce i warzywa są teraz przepyszne, grzechem więc byłoby nie zrobić z nich domowych smarowideł do kanapek.
Pasta z bakłażana, papryki i jarmużu – przepis:
2 małe bakłażany
1 papryka
1 liść jarmużu
5-6 łyżek oleju lnianego
1 łyżka tahini
sól, pieprz, tymianek
Paprykę i bakłażana myjemy, osuszamy, układamy w piekarniku na foli do pieczenia i pieczemy przez 40-45 minut w temperaturze 180 stopni. 10 minut przed końcem pieczenia wrzucamy do piekarnika umyty i osuszony liść jarmużu. Paprykę (usuwamy pestki) i bakłażana studzimy, obieramy ze skórki, po czym wrzucamy do blendera. Dodajemy liść jarmużu, olej lniany, tahini, sól, pieprz, tymianek i przerabiamy na pastę. Pastę można przechowywać kilka dni w lodówce w zamkniętym pojemniku.