Potrawka z soczewicy to danie, które świetnie rozgrzewa organizm w chłodne dni.

Soczewica z kalarepą – przepis:

1200 ml wody
250 g czerwonej soczewicy
2 kalarepy
1 średnia czerwona papryka
2 cebule
2 ząbki czosnku
natka pietruszki
masło
pieprz, sól, kurkuma, słodka papryka, imbir, kminek, liście kafiru

W garnku na maśle przesmażamy pokrojone w kostkę cebulę i czosnek. Kiedy się zarumieni dodajemy soczewicę i zalewamy całość gorącą wodą. Gotujemy przez 25-30 minut regularnie mieszając. Dodajemy przyprawy, kalarepę pokrojoną w grubą kostkę i paprykę pokrojoną w cienkie prążki. Gotujemy kolejne 20 minut. Po rozlaniu do misek potrawkę posypujemy natką pietruszki.

Soczewica z kalarepą, Fot. Hanami