Lekka tarta na ciepłe dni. Przepis pochodzi z mojej najnowszej książki Deserownik.
Tarta z kozim jogurtem i figami – przepis:
Spód:
80 g mąki pszennej
60 g mąki gryczanej
1/2 łyżeczki soli
60 g masła
żółtko
Nadzienie:
125 g koziego jogurtu
sól
suszony oraz świeży tymianek
2-3 świeże fig
Do miski wsypujemy mąki i sól. Dodajemy drobno posiekane zimne masło i żółtko. Szybko zagniatamy ciasto, zawijamy je w folię spożywczą i wstawiamy do lodówki na 30 minut. Po tym czasie ciasto cienko rozwałkowujemy, przekładamy do okrągłej formy o średnicy 18-20 cm i nakłuwamy widelcem. Spód pieczemy 15-20 minut w temperaturze 190°C. Jogurt mieszamy z solą i suszonym tymiankiem. Masę wylewamy na ostudzony spód tarty. Na wierzchu układamy figi pokrojone w plasterki. Tartę pieczemy 20-30 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180°C. Przed podaniem ozdabiamy świeżym tymiankiem.