Nic tak nie poprawia samopoczucia, jak dobre jedzenie. W szczególności dotyczy to ciast i deserów. Weekend to czas spotkań w gronie przyjaciół. Nie wyobrażam sobie, aby zabrakło podczas nich czegoś do przekąszenia. Ostatnio przygotowałam dwie spore formy „mokrych” wypieków, które bardzo szybko zniknęły. Dziś przepis na jeden z nich – ciasto kajmakowe.
Przepis na ciasto kajmakowe:
200 g kajmaku
250 ml śmietany kremówki 36%
100 g masła
50 g mąki
50 g cukru
4 jajka cukier puder
płatki migdałowe
Białka ubijamy na sztywną pianę, po czym dodajemy cukier i ubijamy przez kolejne 2-3 minuty. W misce rozpuszczamy masło. Następnie dodajemy śmietanę kremówkę oraz kajmak. Mieszamy do uzyskania jednorodnej masy. Później dorzucamy żółtka i dosypujemy mąkę. Na sam koniec do gładkiej masy dodajemy ubite białka. Po wymieszaniu przelewamy ciasto do formy wysmarowanej masłem i obsypanej bułką tartą. Pieczemy przez 40-45 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni. Ciasto podajemy oprószone cukrem pudrem i posypane płatkami migdałowymi.