Dobrych babeczek nigdy dość, a że jesień i zima zawsze kojarzą mi się z cytrusami to dziś będzie na słodko i z cytrynową nutą.
Babeczki waniliowe z lemon curd – przepis:
150 g mąki pszennej
90 g cukru
110 g jogurtu naturalnego
50 g lemon curd
60 g masła
1 jajko
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżka ekstraktu waniliowego
bita śmietana, igiełki czekoladowe
Masło rozpuszczamy w misce po czym dodajemy do niego jajko, cukier, proszek do pieczenia, ekstrakt waniliowy oraz jogurt. Dokładnie mieszamy. Na sam koniec dodajemy mąkę i lekko mieszamy. Przekładamy masę do foremek lub papilotek w następujący sposób najpierw łyżka ciasta potem mała łyżeczka lemon curd i na koniec znowu łyżka ciasta (ciasto wlewamy do 2/3 wysokości foremki). Babeczki wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na 20-25 minut. Po wyjęciu z piekarnika babeczki zostawiamy do ostudzenia. Przed podaniem ozdabiamy je bitą śmietaną i igiełkami czekoladowymi.