Na weekend lub na dobry początek nowego tygodnia beza sprawdzi się idealnie.
Beza i beza migdałowa – przepis:
400 g cukru
8 białek jajka
300 g mąki migdałowej
250 g mascarpone
300 g śmietany kremówki 36%
80 g cukru
Białka ubijamy na sztywną pianę. Następnie powoli dosypujemy cukier (400 g) i ubijamy dalej. Ubite białka rozdzielamy na dwie części. Z pierwszej z nich formujemy dwa blaty o średnicy ok 20 cm. Drugą część mieszamy z mąką migdałową i ponownie formujemy dwa blaty o średnicy około 20 cm. Bezy wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 100-110 stopni i pieczemy 120-140 minut. Po upieczeniu uchylamy piekarnik i zostawiamy bezy do ostygnięcia. Kiedy bezy ostygną, przygotowujemy nadzienie. Śmietanę ubijamy z cukrem (80 g). Następnie powoli, delikatnie mieszając łączymy bitą śmietanę z mascarpone. Jeden blat migdałowy kładziemy na talerz, nakładamy krem i przykrywamy drugim bezowym blatem, potem kolejna porcja kremu, blat migdałowy, warstwa kremu i na wierzch kładziemy blat bezowy.