Małe, pachnące kajmakiem i kokosem ciasteczka świetnie sprawdzą się jako przekąska do kawy lub herbaty.
Ciasteczka owsiane z kajmakiem i płatkami kokosowymi – przepis:
50 g mąki pszennej
80 g mąki owsianej
50 g masła
1 małe jajko
kajmak
płatki kokosowe
Do miski wsypujemy mąki dodajemy jajko i dokładnie mieszamy. Następnie dodajemy zimne, drobno pokrojone masło i szybko wyrabiamy. Kulkę ciasta owijamy w folię spożywczą i wstawiamy na 30 minut do lodówki. Po tym czasie układamy ciasto na arkuszu papieru do pieczenia i przez drugi arkusz rozwałkowujemy ciasto na placek o grubości 5 mm. Przy pomocy foremki wykrawamy ciasteczka, które pieczemy przez 15-17 minut w piekarniku rozgrzanym do 160 stopni. Po upieczeniu i ostudzeniu smarujemy ciasteczka kajmakiem i posypujemy płatkami kokosowymi.