Ciasto czekoladowe oraz truskawki to sprawdzone i świetne połączenie. Polecam jeszcze dodać do tego odrobinę tymianku.
Ciasto czekoladowe z tymiankiem i truskawkami – przepis:
200 g gorzkiej czekolady
130 g masła
180 g cukru
4 jajka
110 g mąki
tymianek
truskawki
Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy z cukrem. Czekoladę z masłem rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Następnie dodajemy do tej masy żółtka i mieszamy. Później dodajemy przesianą przez sito mąkę. Na koniec idą ubite białka. Całość dobrze mieszamy. Przelewamy do formy o średnicy 24 x 34 cm wyłożonej papierem do pieczenia, po czym posypujemy po wierzchu tymiankiem. Ciasto pieczemy przez 30-40 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni. Przed podaniem ozdabiamy je pokrojonymi w plasterki truskawkami.