To nie jest najpiękniejsze ciasto świata, ale jego smak w zupełności rekompensuje braki wizualne. Kwaśny rabarbar przełamuje smak słodkiej kruszonki. Całość uzupełniają lekko chrupkie płatki owsiane. Polecam!
Ciasto rabarbarowe na spodzie z płatków owsianych – przepis:
700-800 g rabarbaru
140 g mąki pszennej
90 g masła
100 g brązowego cukru
80 g cukru białego
200-220 g płatków owsianych
2 białka
Rabarbar myjemy, osuszamy i kroimy na kawałki o długości 3-4 centymetrów. Białka ubijamy z białym cukrem na sztywną pianę. Dodajemy do nich płatki owsiane i dokładnie mieszamy. Do formy wyłożonej papierem do pieczenia (24 x 34 cm) przekładamy masę płatkową i formujemy z niej spód ciasta. Spód wstawiamy na 10-14 minut do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni. Do miski wsypujemy cukier brązowy, mąkę oraz chłodne, drobno pokrojone masło. Całość rozcieramy. Kiedy spód jest już gotowy układamy na nim rabarbar, po wierchu posypujemy równą warstwą kruszonki i 35-45 minut do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni. Ciasto możemy podać z bitą śmietaną lub lodami waniliowymi.