W krajach Azji Wschodniej kaczka jest bardzo popularna. Nie dziwię się, bo jest smaczna i delikatna. Dziś zapraszam na taką pachnącą cynamonem.
Cynamonowo-pomarańczowa pieczona pierś z kaczki – przepis:
900 g piersi kaczki
1 duża kalarepa
sok wyciśnięty z 2-3 pomarańczy
3-4 łyżeczki cynamonu
sól
2 łyżki oleju sezamowego
oliwa z oliwek
Kaczkę myjemy, osuszamy, sprawdzamy czy nie zostały jakieś pióra. Następnie nacinamy ją od strony skóry i nacieramy odrobiną oliwy z cynamonem oraz solą. Wyciskamy sok z pomarańczy i łączymy go z olejem sezamowym. Następnie bierzemy się za kaczkę.
SPOSÓB 1 (dla lubiących mięso krwiste) – kaczkę wrzucamy na średnio rozgrzaną patelnię i zwiększamy ogień. Smażymy ją około 8-10 minut stroną od skóry, a następnie 2-3 minuty na drugiej stronie. Piersi przekładamy do brytfanki zalewamy sokiem pomarańczowym i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni na 10 minut.
SPOSÓB 2 (dla lubiących mięso well done) – kaczkę wrzucamy na średnio rozgrzaną patelnię i zwiększamy ogień. Smażymy ją około 8-10 minut stroną od skóry, a następnie 2-3 minuty na drugiej stronie. Piersi przekładamy do brytfanki zalewamy sokiem pomarańczowym i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni na 30-40 minut.
Po upieczeniu wyjmujemy kaczkę na deskę i dajemy jej odpocząć. Pierś kaczki kroimy w plastry, polewamy sosem i podajemy z cienko pokrojonymi kawałkami obranej kalarepy