Owocowe smaki kojarzą się z latem i słońcem. Wprawdzie akurat cytrusy smakują mi lepiej zimą, to w sezonie wiosenno-letnim też się świetnie sprawdzają. Nie wyobrażam sobie bowiem upalnego dnia bez szklanki chłodnej, domowej lemoniady z miętą. Ostatnio naszło mnie na sernik na zimno z cytrusową nutą.
Cytrusowy sernik na zimno – przepis:
 500 g sera do serników 
 300 g mascarpone
 120 g cukru 
 2 pomarańcze
 2 cytryny
 23-25 g żelatyny 
 100 ml wody 
 1 galaretka truskawkowa + 450 ml wody 
Pomarańcze i cytryny ocieramy na tarce (tak, by uzyskać skórkę cytrynową i pomarańczową), a następnie wyciskamy z nich sok. Żelatynę rozpuszczamy w 100 ml gorącej wody. Do miski wrzucamy ser, mascarpone, cukier, połowę skórki pomarańczowej oraz cytrynowej i wlewamy sok. Całość miksujemy na gładką masę. Następnie powoli dodajemy żelatynę, po czym dokładnie miksujemy. Masę przelewamy do formy o średnicy 26 centymetrów. Sernik wstawiamy na 2-3 godziny do lodówki. Po godzinie na wierzch wylewamy ostudzoną galaretkę rozpuszczoną w 450 mililitrach wody wymieszaną z drugą połową skórek cytrusowych. Przed podaniem sernik ozdabiamy kawałkami pomarańcza i świeżymi liśćmi ziół.

 
					