Kluski przywodzą na myśl smaczną, prostą i domową kuchnię. Dla mnie nie muszą być idealne czy finezyjnie podane. Za to powinny zachwycać smakiem, smakiem przypominającym dzieciństwo. Mimo że często robię kluski z różnymi sosami, których nie znałam, kiedy byłam mała to same dania ciągle mają posmak dawnych czasów.
Kluski z sosem śmietanowo-serowym, czosnkiem i ziołami – przepis:
150 g pieczonego miąższu dyni (lub musu dyniowego)
około 280 g mąki pszennej
1 jajko
80 g sera corregio
270 ml śmietany 18%
4 ząbki czosnku
bazylia tajska siam, bazylia, bazylia czerwona
sól, pieprz
Do miski wrzucamy mus z dyni, mąkę pszenną, jajko oraz szczyptę soli. Całość dobrze wygniatamy. Ciasto dzielimy na mniejsze części. Z każdej z nich formujemy wałek grubości palca. Wałek lekko spłaszczamy i tniemy na kawałki. Kluski wrzucamy delikatnie na gorącą, osoloną wodę. Wyjmujemy je 5-6 minut po tym jak wypłyną do góry. Kulski odcedzamy. Na patelnię wrzucamy posiekany czosnek. Kiedy się lekko zarumieni dodajemy śmietanę i ser (zostawiamy odrobinę do posypania potrawy). Dokładnie mieszamy aż śmietana połączy się z serem. Na sam koniec dodajemy posiekane zioła, pieprz i sól (jeśli potrzeba). Gotowy sos łączymy z kluskami. Przed podaniem kluski posypujemy serem i ozdabiamy świeżymi ziołami.