Zupy są idealne na zimę. Sycą, rozgrzewają i robi się je szybko. Wystarczy kilka minut, aby odgrzać sobie kolejną porcję. Wszystkim zapracowanym i nie tylko polecam treściwy krem brokułowy z kiełbasą, grzankami i startym serem.
Krem brokułowy z kiełbasą, grzankami i startym serem – przepis:
1500 ml wody
2 łyżki smalcu gęsiego
2 łyżki sosu sojowego
500-600 g brokułów
2 marchewki
2 duże pietruszki
2 duże ziemniaki
chleb (na grzanki), oliwa z oliwek
kiełbasa
ser do posypania
sól, pieprz, estragon, tymianek
Do garnka wrzucamy pokrojoną marchew, ziemniaki i pietruszki. Zalewamy wodą, dodajemy przyprawy, smalec oraz sos sojowy i gotujemy na średnim ogniu przez 40 minut. Następnie dodajemy pokrojone drobno brokuły i gotujemy kolejne 15 minut. Ugotowaną zupę przerabiamy na krem przy pomocy blendera. Chleb kroimy w kostkę, wrzucamy na patelnię i podsmażamy. Zupę rozlewamy do misek, ozdabiamy ją grzankami, plasterkami kiełbasy i startym serem.